Na co zwrócić uwagę przy zakupie węgla?
Kaloryczność, czyli wartość opałowa
Oznacza wydajność energetyczną węgla. Określa, ile ciepła uzyskuje się w wyniku jego spalania.
Oczywiście im wyższy wskaźnik kaloryczność, tym więcej zyskiwanego ciepła.
Uwaga! Nieuczciwi sprzedawcy podbijają kaloryczność produktu, podając wartość opałową w stanie analitycznym, czyli laboratoryjnym – zamiast w stanie roboczym. Dla użytkowników istotna jest jednak wartość robocza (Q Ir), ponieważ to właśnie ona określa ilość ciepła uzyskaną podczas spalania węgla w warunkach rzeczywistych, czyli w kotle.
Zawartość popiołu
Wskaźnik ten mówi, ile popiołu powstaje w trakcie spalania węgla, i bezpośrednio informuje o tym, jak często trzeba czyścić piec i popielnik. Wyższa wartość oznacza w praktyce częstszą konieczność usuwania popiołu i sprzątania pieca.
Zawartość siarki
Ten wskaźnik informuje o tym, ile szkodliwego dla środowiska dwutlenku siarki powstaje, jako produkt uboczny, podczas spalania. Przy zbyt wysokiej zawartości spalaniu towarzyszy silny, duszący zapach.
Spiekalność
To wskaźnik odpowiedzialny za bezawaryjność pracy pieców i palników retortowych. Wyrażony jest miarą RI, która oznacza koksotwórczość, czyli zdolność węgla do tworzenia spieków koksowych. Im wyższy wskaźnik, tym twardsze i większe spieki oraz więcej żużlu i popiołu, które wpływają na mniejszą efektywność spalania.
Do starych typów pieców retortowych rekomendujemy węgiel o maksymalnej spiekalności do 30 RI.
Każdy ekogroszek zakupiony w naszym sklepie on-line ma wskaźnik spiekalności poniżej 10 RI!
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości zachęcamy do zadawania pytań poprzez udostępniony na stronie formularz.